II. yüzyılın ortalarında Irak bölgesinde İmâm Ebû Hanîfe tarafından temelleri atılan Hanefîlik, kendine has yöntemi ve ilkeleriyle geniş bir coğrafyada kabul görüp benimsenmiş büyük bir fıkhî/hukukî mezheptir. Kuruluşu –genel kabule göre– İmâm Ebû Hanîfe’yle başlatılan ve ondan yaklaşık iki asır sonra İmâm Mâtürîdî tarafından geliştirilerek sistemli bir yapıya kavuşan Mâtürîdîlik ise, tarihî süreçte dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan topluluklara ulaşmayı ve varlığını günümüze değin sürdürmeyi başarmış itikadî bir ekoldür.

Siyasî ve içtimaî açıdan da bütünlüklü bir yapı arz eden bu iki mezhebin, Osmanlı gibi oldukça geniş bir coğrafyada asırlarca çeşitli inanç ve görüşten topluluklara yaşama imkânı sunmuş bir siyasî oluşum içindeki varlığının ise ayrıca araştırılmayı hak ettiğinde kuşku yoktur.

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, kuruluşundan bu yana İmâm Mâtürîdî ve Mâtürîdîlik’le ilgili birtakım sempozyumlar tertip etmiştir. “Uluslararası İmâm Mâtürîdî ve Mâtürîdîlik Literatürü Sempozyumu” “Mâtürîdî Araştırmalarına Dair Sorunlar ve Öneriler” “Mâtürîdîlik Öğretisi ve Şimdiki Zaman” “Maturidilik Öğretisi ve Şimdiki Zaman II” ve “Büyük Selçuklular Döneminde Hanefilik-Matüridilik” başlıklarıyla gerçekleştirilen bu bilgi şöleni serisine bu yıl “Osmanlı’da Hanefîlik-Mâtürîdîlik” başlığıyla gerçekleştirilecek uluslararası sempozyum ile devam edilecektir.

Sempozyumun amacı, Hanefîlik ve Mâtürîdîlik mezheplerinin Osmanlı’daki genel durumunu ve gelişim seyrini farklı açılardan ele almak, o dönemde yaşayan Hanefî-Mâtürîdî âlimlerin eserlerini, görüşlerini ve İslam düşüncesine katkılarını ortaya koymaktır. Sempozyumumuza, özgün çalışmalarıyla katkı sağlamak üzere, yurt içinden ve yurt dışından katılacak bilim insanlarını kadim şehrimiz Konya’da ağırlamaktan onur ve mutluluk duyarız.

Genel bir çerçeve oluşturmak amacıyla aşağıdaki başlıklar sempozyum tertip heyeti tarafından örnek konu başlıkları olarak teklif edilmektedir:

• Osmanlı’da Hanefîlik
  • Hanefî Osmanlı Âlimleri